prajire 1


Procesul de prajire este o parte importanta pentru obtinerea unei cesti de cafea pline de savoare. Prin prajire, boaba de cafea isi dubleaza dimensiunea initiala, schimbandu-si culoarea si densitatea. Pe masura ce boaba se prajeste si absoarbe caldura, aceasta trece printr-o serie de schimbari a culorii - din verde in galben, apoi in maroniul scortisoarei, ajungand in final la o culoare inchisa si uleioasa.
Aromele originale eliberate de boabele de cafea prin prajire sunt determinate de conditiile climatice din regiunea de origine. Aceste arome sunt pot fi insa eclipsate de cele create in procesul de prajire in sine, rezultat a celor 800 de uleiuri aromatice din bobul de cafea. Cu cat prajirea este mai intensa, cu atat este mai intens gustul amar si mirosul de fum, astfel poate fi destul de greu de identificat originea boabelor utilizate.



prajire 2



In functie de gradul de prajire, boabele de cafea pot avea o culoare deschisa pana la foarte intunecata. O prajire este considerata perfecta atunci cand estemedie, adica nici "prea deschisa", nici "prea inchisa la culoare".Pregatirile pentru prajire incep cu sacii plini cu boabele de cafea verde care sunt desfacuti manual sau automat, urmand a fi verificati si sortati. De aici, boabelede cafea sunt duse direct la cuptoarele de prajire. Procesul de prajire dureaza de la cateva minute la zeci de minute, in functie de efectul gustului si aroma dorita.

prajire 3



Dupa prajire, boabele sunt racite cu aer circulant sau cu apa. Desi racirea cu aer este mai scumpa si dureaza mai mult, este net superioara, deoarece boabeleprajite nu absorb apa.Cafeaua prajita poate fi ambalata si expediata ca atare, fara a fi macinata. Astfel, ajunge in magazinele noastre, unde este macinata pe loc pentru ca tu sa te bucuri de toate aromele boabei de cafea.

prajire 4