Cafeaua a fost adusa in Brazilia din Guyana Franceza in 1727. In timp, Brazilia a ajuns sa fie cel mai mare producator de cafea pentru mai bine de 150 de ani.
La inceput, cele mai mari recolte de cafea erau in jurul raului Paraiba, unde atat solul, cat si proximitatea de Rio de Janeiro erau ideale pentru cultivare si export. In anul 1830 Brazilia producea 30% din cafeaua mondiala, iar pana in anul 1920 ajunsese sa produca aproximativ 80% din cafeaua din lume.
In prezent, Brazilia este indiscutabil cea mai avansata tara in ceea ce priveste industria cafelei, producand 80% cafea Arabica, cu soiuri ca Bourbon, Catuai, Acaia, Mundo Novo, Icatu, si 20 % cafea Robusta. Cu o lunga istorie, cafeaua braziliana are o aciditate scazuta, este dulce, iar aroma sa poate contine note subtile de ciocolata si nuci.
Regiunea Cerrado este relativ noua in ceea ce priveste plantatiile de cafea, de aceea fermele din aceasta zona de cele mai multe ori se intind pe suprafete mari si sunt mecanizate. Mai mult de 90% din fermele din regiune depasesc 10 hectare.