Cantitate cafea: 28 g (70g cafea/l apa)
Cantitate apa: 400 g
Mccinare: foarte grosiera (10)
Temperatura apei: 90°C
Timp total preparare: 4:30 minute

Metoda

1. Se preincalzeste carafa presei turnand in ea apa fierbinte, apa fiind aruncata apoi.
2. Cafeaua se macina si se pune in carafa.
3. Se toarna usor 400 g apa si se acopera carafa cu un obiect plat - sticla sau por?elan (cum ar fi o farfurie mica).
4. Dupa un minut, stratul de cafea de la suprafa?a se amesteca cu o lingura din inox, pentru a scufunda particulele grosiere de la suprafata, dupa care se reacopera carafa.
5. La minutul 3:30 se aduna cu lingura particulele ramase la suprafata.
6. La minutul 4:00 se pune pistonul in carafa, presandu-l lent, cu o presiune constanta, asteptandu-se apoi sedimentarea particulelor fine in suspensie).
7. La minutul 4:30 se toarna aproape toata cafeaua in cestile preincalzite. Se toarna lent, dintr-o singura miscare, fara a se agita carafa.
8. se asteapta scaderea temperaturii sub 60° C si este gata pentru a fi savurata.

Observatii
Metoda de preparare, cantitatile, timpii si temperaturile indicate sunt orientative – nu absolute. Asa cum se spune ca repetitia este mama invataturii, un espresso perfect
se obtine prin experiment si repetitie.