planta 1


Aproape oricine poate identifica o boaba de cafea, dar cati dintre voi ati recunoaste si arborele de cafea?
Caracterizati prin frunzele de un verde luxuriant, flori cu miros de iasomie si fructe cu aspect de cirese, acesti arbusti sunt cultivati cu grija pe plantatiile de unde provine cafeaua noastra.

planta 2


Curiozitati si informatii despre arborele de cafea

Specia Arabica poate atinge la varsta de 6 ani o inaltime de aproximativ 5 - 6 m, iar Robusta pana la 10 - 15m inaltime. Culturile sunt mentinute prin taieri la o inaltime de 2,5 - 3 m, pentru cresterea randamentului in fructe si usurarea culesului.
Fructele de cafea, asemanatoare cu ciresele, contin circa 68% pulpa, 6% tegument, cofeina 1,7 – 4,0% si circa 26% bob curat. Fructul este o drupa falsa, acoperita de un tegument membranos care-si schimba culoarea de la verde la rosu purpuriu in functie de stadiul de dezvoltare. Un arbore de cafea tanar poate furniza la recoltare pana la 2,5 kg de fructe din care se pot obtine, dupa prelucrare, circa 500 g boabe de cafea verde sau 400 g cafea prajita.

planta 3


Sub acest invelis in interiorul unei pulpe carnoase se afla bobul de cafea. Este format din doua parti aplatizate pe o parte si despartite de o adancime longitudinala. Bobul de cafea este de culoare verde in interior, acoperit de o pelicula subtire argintie, peste care se afla un invelis pergamentos de culoare galben-bruna. Exista si fructe in interiorul carora se gaseste un singur bob de cafea de forma rotunda si care este denumit de cultivatori „Caracoli”. Aceste boabe provin din fructele arbustilor imbatraniti care cresc pe ramurile exterioare. Aroma boabelor Caracoli este mai pronuntata, motiv pentru care sunt atent selectionate de cultivatori, iar cafeaua obtinuta este mult apreciata pentru aroma si savoarea ei.

planta 4


Arborele de cafea creste in regiuni tropicale si subtropicale, cu temperaturi medii de circa 18-22 grade C si ploi abundente. Zona principala de cultura este situata la altitudini situate intre 200 si 1200 m, dar si in zonele de 2000 m. Cafeaua recoltata aici este denumita „high grown coffee” (cafea de altitudine).